Terugkijken KNVI Super Tuesday - 'Het internet is stuk! Let's make it Solid' 6 februari 2024

Conny Verleun-Brood

terug naar overzicht

Terugkijken KNVI Super Tuesday - 'Het internet is stuk! Let's make it Solid' 6 februari 2024

Samenvatting

Op dinsdag 6 februari 2024 vond het KNVI Super Tuesday event 'Het internet is stuk! Let's make it Solid' plaats. Een interessante webinar met sprekers Han Wammes en Gijs van den Beucken. Gemist? Je kan 'm nu terugkijken!

8 februari 2024

Het internet, wie kent het niet? Dat is toch hetzelfde als het World Wide Web? De digital space waar we alles kunnen doen en de hele wereld bereiken? De meeste KNVI-leden weten wel dat www en het internet twee verschillende dingen zijn. Maar dat de uitvinder van het World Wide Web, Tim Berners-Lee, zelf vindt dat het huidige web stuk is…dat is een Super Tuesday waard.

Han Wammes en Gijs van den Beucken, de leden van de KNVI, nemen je mee in de wereld van het Solid Project. Solid (Social Linked Data) is een gedecentraliseerd web project dat individuen controle wil geven over hun eigen gegevens en online identiteit. Het is een revolutionaire benadering van het opnieuw vormgeven van het web en hoe we ermee omgaan.

Han en Gijs zijn in Nederland de kartrekkers van de Stichting Solid Community. Deze Community werkt aan een vriendelijker, veiliger en innovatiever web gebaseerd op publieke waarden, in samenwerking met overheid, sectoren en kennisinstellingen. Door samen te werken als een community ontstaat er samenhang en harmonisatie van ontwikkelingen, governance en architectuur. Precies deze samenwerking zouden zij ook graag bij de KNVI-leden willen stimuleren. Want in essentie draaien de onderliggende principes van Solid om het geven van eigenaarschap aan gebruikers over hun gegevens, het bevorderen van een meer open, onderling verbonden en gebruikersgericht web en het bieden van meer privacy en controle. 

Het uitgangspunt hierbij is het volledig ontkoppelen van gegevens, identiteit en logica van applicaties. Solid vertegenwoordigt hiermee een fundamentele verschuiving in de manier waarop we denken over en omgaan met het internet, iets wat alle informatieprofessionals aan het denken zouden moeten zetten.

Was je niet bij het webinar, maar ben je wel nieuwsgierig geworden? Kijk het gesprek dan op je eigen moment via onderstaande link.

Over de auteur

Conny Verleun-Brood

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media