Menselijke Governance 5: Groot projectsucces is gevaarlijk
Tijdens het Smart Humanity congres in november (2019) werd het boek “Governance de menselijke maat genomen” gelanceerd. Toen is tevens aangekondigd dat een werkconferentie volgt waarin dieper op de thema’s uit het boek zal worden ingegaan. De werkconferentie van 23 maart 2020 kon door de Corona-crisis helaas niet doorgaan. Het ziet er niet naar uit dat een werkconferentie op korte termijn mogelijk is. Daarom is gekozen voor een gewijzigde opzet: de thema’s uit het boek gaan we bespreken in een reeks van afzonderlijke Webinars.
De Webinar-reeks
In een reeks van Webinars komen de verschillende thema’s van de zeven artikelen uit het boek aan de orde. Elk Webinar duurt ongeveer anderhalf uur waarbij één of meerdere van de auteurs aan het woord komen. Een nadere introductie op het boek is onderaan opgenomen.
Het vijfde Webinar
Datum: 24 maart 2021 van 15:30 – 17:00 uur
Titel: Groot projectsucces is gevaarlijk
Spreker: Hans Mulder
Korte beschrijving
De rode draad van ons boek is IT-governance met aandacht voor de menselijke maat. In de IT overheerst vaak nog het denken in blauwdrukken, een scheiding tussen beleid en uitvoering, bedenken van de verandering in projecten en daarna overdragen aan de staande operatie.
In dit webinar gaat Hans Mulder in waarom grote IT-projecten groots falen. Kleine projecten met een team van hooguit vijf tot zeven mensen wendbaarder zijn en waarom we momenteel het begin zien van wat Standish Group de Flow Periode noemt. Wat Scrum is voor Agile, is DevOps voor Flow. De komst van Flow betekent natuurlijk niet dat watervalprojecten zullen verdwijnen. Ook agile projecten zullen blijven bestaan.
Praktische zaken
Deelname is gratis (ook voor niet-KNVI leden). Inschrijven kan via de KNVI website tot en met 22 maart.
Deelname aan het Webinar levert één PE-punt op.
En voor in de agenda van 2021
De webinars "Menselijk Governance" die hierna volgen
6 - Irene Sinteur - 14 april 2021
7 - Marcel van Hal - 12 mei 2021
Al deze webinars vinden plaats van 15:30-17:00u en worden separaat aangekondigd op de KNVI-site.
Het boek “Governance de menselijke maat genomen”
Het boek gaat over governance en heeft als centraal thema het menselijke en sociale aspect van besturing. Een bekende uitspraak van de Griekse filosoof Protagoras (490 – 420 v. C) is ‘De mens is de maat van alle dingen.’ Daarmee doelde hij op de relativiteit van waarden. Ook binnen organisaties is er sprake van verschillende belangen en waarden. Met alle aandacht voor technologie blijft de mens vaak onderbelicht. Techniek, processen en structuren kunnen helpen maar in een organisatie zijn het de medewerkers die het moeten doen.
Veranderingen kunnen rationeel worden ontworpen en geïmplementeerd. Dat dit niet volstaat blijkt regelmatig in zowel de dagelijkse praktijk als uit wetenschappelijk onderzoek. De rode draad in dit boek is besturing van de informatievoorziening met aandacht voor de medewerker in zijn omgeving. In tal van sectoren heel normaal, maar in de IT-sector overheerst toch vaak nog het denken in blauwdrukken.
Acht auteurs betrokken bij de interessegroep governance van het KNVI hebben gezamenlijk dit boek geschreven. Het bevat zeven artikelen elk afgesloten met een reflectie. Drie artikelen gaan in op actuele perspectieven op governance op basis van wetenschappelijk onderzoek: het MIG-model (Maturity IT Governance) over harde en zachte IT governance, de rol van macht in zelfsturing en empowerment en als derde het Viable System Model een hulpmiddel om de feitelijke werking van een organisatie te doorgronden. Verder gaan drie bijdragen over de praktijk op basis van de data over projecten van de Standish Group, de toepassing van ‘werkregimes’ bij het vormgeven van de informatievoorziening, als werkmodel ontwikkeld binnen het Hoger Onderwijs maar ook toepasbaar buiten deze sector en tot slot de ervaring met werken volgens Agile in de financiële sector.
Het laatste artikel gaat in op welke ontwikkelingen worden voorzien in het vak van de informatieprofessional. Het artikel zoomt in op ‘smart humanity’, het proces waarbij praktijkmensen en wetenschappers met elkaar in gesprek gaan over de impact van techniek en de wisselwerking daarvan met de maatschappij en het vak van de informatieprofessional.
Aan het boek hebben de volgende auteurs een bijdrage geleverd:
Wouter Bronsgeest, Hans Mulder, Irene Sinteur, Anton Opperman, Ed van der Winden, Jos van Dijk, Marcel van Hal en Daniël Smits (voorzitter).
Beschikbaarheid van het boek
Het boek is beschikbaar via Boekengilde.nl en Bol.com.
KNVI leden kunnen via het KNVI bureau een exemplaar aanvragen tegen gereduceerd tarief (€ 15).
PE punten
1
Aan dit evenement is één PE-punt toegekend. Indien uit controle blijkt dat je het evenement hebt bijgewoond ontvang ja na afloop van het evenement een bewijs van deelname in je inbox. Leden kunnen het bewijs van deelname ook altijd via deze pagina downloaden. Meer informatie over de KNVI PE-regeling vind je hier.