Leestip: Hulp bij informatieregie

Alle nieuws

Leestip: Hulp bij informatieregie

Verhoogde aandacht voor (overheids)informatie vraagt om goede regie. Daar kan het Business information Services Library (BiSL)-framework nog steeds bij van dienst zijn, stelt Frank van Outvorst.
26 juni 2024
Gedurende de afgelopen jaren is nieuwe wet- en regelgeving ontwikkeld die de maatschappij in het algemeen en de overheid in het bijzonder stimuleert om meer aandacht te besteden aan en zorgvuldiger om te gaan met gegevens en informatie. Voorbeelden daarvan zijn de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Wet openbare overheid (Woo), de NIS2-richtlijn en ook de AI Act.

Gegevens en informatie worden vastgelegd in losse datasets of in datasets die in een informatiesysteem zijn geïntegreerd. In verreweg de meeste gevallen zijn informatiesystemen geautomatiseerd en maken zij gebruik van infrastructructurele voorzieningen, zoals besturingssoftware, netwerken en hardware. Het gebruik van informatiesystemen ten behoeve van de bedrijfsprocessen wordt omgeschreven als de informatievoorziening.

>> Lees het complete artikel 'Hulp bij informatieregie' 

NB: De KNVI Interessegroep Open Standaarden voert sinds enige tijd de verenigingsactiviteiten uit van de ASL BiSL Foundation. Voor dit jaar staat een aantal acties op stapel, meer hierover lees je op knvi.nl.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media