Column: Hier zit muziek in

Alle nieuws

Column: Hier zit muziek in

Je moet er toch erg om lachen, om het filmpje van Trump die te biecht gaat bij Poetin over alle lopende zaken tegen hem, met een goede rap eronder, gemaakt door @swedemason en @jason_spacey. ‘It wasn’t me’ is, los van muziekstijlsmaak en politieke voorkeur, mooi gemaakt. Een klein voorproefje van wat iedereen met een beetje AI-kennis en een aardige muziekbeat kan doen.

25 juni 2024

Optimaal samenwerken
Het brengt me direct terug bij een event met informatieprofessionals uit alle windstreken, met als thema ‘liefde voor vakontwikkeling en samenwerking’. Een van de programmaonderdelen en daarmee (cultuur)interventies kende meerdere ‘lagen’: een koor en band samenstellen vanuit alle organisatiedelen, mensen interviewen over hun beeld van het werk, deze groep onder de bezielende leiding van musicus/componist Mark Alberto en tekstschrijver Willem Wits laten oefenen en er een team van maken. Het resultaat: voor iedere muzikant muziek op eigen competentieniveau, een lied dat de hele zaal snel kon meezingen en een tof optreden. Een ontroerend muzikaal voorbeeld van optimaal samenwerken en – letterlijk in enkele bijeenkomsten – op elkaar ingespeeld raken. Een metafoor in een metafoor in een metafoor.

Customer intimicy
In schril contrast hiermee stond het in vijf minuten door ChatGPT en Suno gegenereerde lied dat ook tijdens het event werd gelanceerd. Een leuke challenge van de vakgroep Artificial Intelligence, die met een beetje rekenkracht en met de uitnodigingsteksten voor het event als basis een lekker lied maakte. Binnenkort kunnen we de AI ook de opdracht geven er een gave dansvideo bij te maken; Apple zal vast de eerste zijn die dat kan aanbieden na wat overnames van start-ups.

Ja, dienstverlening zal zo veel leuker worden. Je kunt niet alleen met tekstmodellen sneller je collega’s en klanten bedienen, je kunt er ook motiverende liedjes en zelfs hele clips bij stoppen. Customer intimicy: here we come!

 AI of liever echt?
Tijdens het event schalden bij de luisteraars naar de interne radio beide liedjes door de boxen. De AI-song: lekker upbeat tempo en zeker fijn voor op de achtergrond – een tune die blijft hangen. Muziekvitaminen en/of muzak. Tegelijkertijd ontroerden de band en de zangeressen in de grote theaterzaal alle aanwezigen: een warm gevoel van verbondenheid en collegialiteit, en liefde voor het vak. Luid applaus en positieve vibes.

Stel, we zetten de klok vijf jaar vooruit. Wie maakt dan de mooiste teksten en songs en legt de verbinding tussen mensen? De volgende generatie(s) van tools als Suno, AIVA en Udio, of het noeste, persoonlijke en verbindende handwerk van kunstenaars als Mark en Willem? 

Wouter Bronsgeest, duovoorzitter KNVI

Column hier zit muziek in

Deze column is ook verschenen in Informatieprofessional #4-2024.

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media