KNVI doet appèl op digitale Kamerleden

Alle nieuws

KNVI doet appèl op digitale Kamerleden

Volgens KNVI verdient een scala van aspecten aandacht in het kader van de Covid-19 apps. Daarom wijzen we de commissie Digitale Zaken op het onderwerp in een brief. Ook krijgen de leden van de commissie het boek 'Multidisciplinaire aspecten van COVID-19 apps' toegestuurd.

11 juni 2021

Het zijn zowel ethische, technologische als financiële aspecten die aandacht verdienen, zegt de beroepsvereniging. “Zo is de wijze waarop de wettelijke kaders tot stand zijn gekomen in relatie tot het rechtstatelijke speelveld interessant te noemen. Ook is de wijze waarop in de maatregelen rondom de invoering van de app de discussie rondom ethiek zichtbaar is geworden zeer interessant, zeker in relatie tot de samenwerking met commerciële partijen die de noodzakelijke randvoorwaarden aanreiken om de app te laten functioneren. Ook de wijze waarop de toegang tot informatie de afgelopen maanden is vormgegeven, is aanleiding voor gesprek”, aldus het bestuur van de KNVI in de brief.

Rol van informatieprofessionals
Bestuurslid Sandra de Waart van de KNVI: “We doen een appèl op kamerleden om kennis te nemen van zaken die wij vanuit actualiteit oppakken. Dit past ook weer binnen onze Smart Humanity aanpak. Want er zitten vele kanten aan (ook weer) de app. Ethisch, technologisch, financieel. En dat gesprek moet transparant gevoerd worden.”

In het voorwoord schetsen de twee voorzitters van de KNVI de rol van informatieprofessionals in deze steeds digitaler wordende maatschappij. “Informatieprofessionals maken technologie en helpen bij het implementeren van deze technologie." Ze zijn dus zowel makers als ook gebruikers én opleiders. "Ze faciliteren andere mensen en organisaties in toegang tot informatie. Mensen staan dan ook centraal voor de beroepsorganisatie: Zij moeten staande blijven in de opeenvolgende disruptieve golven in de maatschappij, en de maatschappelijke gevolgen en ethische impact daarvan.”

Vaste Kamercommissie
De vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken is eind april met 35 leden van start gegaan. Renske Leijten van de SP is aangesteld als voorzitter. De commissie is opgericht na een aanbeveling van de tijdelijke commissie Digitale Toekomst.

Dit artikel verscheen ook in AG Connect op 10 juni

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media