Terugkijken KNVI Super Tuesday 5 maart 2024 "Maand van de Digitale Fitheid"

Conny Verleun-Brood

terug naar overzicht

Terugkijken KNVI Super Tuesday 5 maart 2024 "Maand van de Digitale Fitheid"

Samenvatting

Op dinsdag 5 maart 2024 vond het KNVI Super Tuesday event "Maand van de Digitale Fitheid" plaats. Een interessante webinar met sprekers Bart Verheijen en Martijn Aslander. Gemist? Je kan 'm nu terugkijken!

7 maart 2024

We kunnen niet met informatie omgaan!

Als kenniswerker breng je al gauw tussen de 3 en 6 uur per dag achter een scherm door. Je werk bestaat daarbij voor een groot deel uit het opnemen, verwerken en delen van informatie. Regelmatig worden we overspoeld met informatie maar er wordt te weinig aandacht besteed aan hoe de individuele werknemer hiermee om zou moeten gaan.

Dat dit een probleem is staat niet op de radar van organisaties. De meeste organisaties komen eigenlijk niet verder dan het beheren en kunnen hanteren van de bedrijfssystemen en het kunnen omgaan met Microsoft Office en Sharepoint. Echter is het probleem veel fundamentelere en uit onderzoek blijkt dat 65% van werkend Nederland niet weet wat de toetscombinatie alt + tab oplevert. Degenen die hier verantwoordelijk voor zijn, te weten afdelingen IT, HR en functioneel beheer hebben vaak last van de curse of knowledge. Ze hebben eigenlijk geen idee dat andere mensen iets niet weten wat zij als vanzelfsprekend ervaren. Mensen moeten de component informatie (De I van IT) gaan leren snappen. Hiervoor kun je niet om het belang van Digitale Fitheid en IT competenties heen. Het is onderdeel van je werk en vakmanschap. Je bent niet alleen maar administrateur, communicatiemedewerker of beleidsmedewerker. Het kunnen hanteren van je digitale werkgereedschap is een essentieel en cruciaal onderdeel van je functioneren als kenniswerker.

Op 5 maart gaan Martijn Aslander en Bart Verheijen met de KNVI leden in gesprek over waarom zij vinden dat ons werk stuk is. En adresseren daarbij het belang van persoonlijk kennismanagement binnen een professionele organisatie.

Martijn Aslander is oprichter van Stichting Digitale Fitheid en co-auteur van het boek Ons Werk is Stuk. In de maand maart organiseert hij De Maand van de Digitale Fitheid. Een maand lang aandacht op de werkvloer, bij beslissers en in de media. De Maand van de digitale fitheid is een non-profit initiatief van De Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering (RADIO) en Stichting Digitale Fitheid. De eerste editie vond plaats in maart 2022.
Daarnaast is hij ook initiatieffnemer van de PKM Summit op 22 en 23 maart. Een community based event waar verschillende experts op het gebied van persoonlijk kennismanagement hun kennis komen delen.

Bart Verheijen is de oprichter van GuruScan en het Dutch Knowledge Management Network en heeft ruim 15 jaar ervaring in kennismanagement, databasemanagement en tech-oplossingen. Zijn specialiteit is het creëren van technologieën gebaseerd op feiten uit de wetenschap, gecombineerd met adviespraktijk in complexe zakelijke omgevingen. Daarnaast is Bart (gast)docent aan diverse universiteiten en geeft hij internationale masterclasses voor B2B-klanten over kennismanagementonderwerpen.

Over de auteur

Conny Verleun-Brood

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media