Terugkijken KNVI Super Tuesday 7 november 2023 "Green IT"

Conny Verleun-Brood

terug naar overzicht

Terugkijken KNVI Super Tuesday 7 november 2023 "Green IT"

Samenvatting

Op dinsdag 7 november 2023 vond het KNVI Super Tuesday event "Green IT - de misconcepties over energieverbruik van IT" plaats. Een interessante webinar met sprekers Bernardvan Gastel, Rachel Kuijlenburg en Marijn Plomp. Gemist? Je kan 'm nu terugkijken!

9 november 2023

Elke IT-gebruiker weet dat hij of zij invloed heeft op het energieverbruik van IT. Bijvoorbeeld omdat je frequent dezelfde grote bestanden naar de cloud back-upt of het apparaten op stand-bymodus laat staan. Toch is het kennisniveau laag over wat IT nu daadwerkelijk aan energie verbruikt, zegt Bernard van Gastel, universitair docent Duurzame Digitalisering aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bij de inkoop van apparatuur wordt er misschien wel op duurzaamheid gelet, maar als het om software gaat is het helemaal geen thema. Terwijl juist software en data een belangrijke oorzaak zijn van het grootverbruik van energie door IT.

Tijdens deze Super Tuesday gaan we in gesprek over duurzame IT en wat je daar als IT’er aan kunt doen. Natuurlijk behandelen we de bekende grootverbruikers als datacenters of blockchain, maar we gaan vooral in op de misconcepties die er zijn. Want die zijn er voldoende, zegt Van Gastel.

Uiteraard gaan we ook in op de oplossingen. Wat kun je vanuit verschillende rollen doen om bij te dragen aan een duurzamere wereld ondanks dat jouw organisatie of jezelf een gebruiker bent van IT.

Wie zitten er aan tafel?

Bernard van Gastel is universitair docent Duurzame Digitalisering bij het informatica instituut aan de Radboud Universiteit. Naast zijn onderzoek naar analysemethoden om energieverbruik van software inzichtelijk te maken aan software ontwikkelaars, onderzoekt hij ook duurzame software in brede zin: inclusief de effecten van software op de maatschappij. Momenteel is hij kwartiermaker voor duurzaamheid bij het informaticainstituut iCIS, om duurzaamheid daar op de kaart te zetten bij zowel onderzoek als onderwijs. Hij is daar bezig het Software Energy Lab op te zetten om energieverbruik van software door te kunnen meten. Op het gebied van onderwijs integreert hij duurzaamheid in het informaticacurriculum.

Rachel Kuijlenburg werkte 25 jaar aan de Haagse Hogeschool. Daar deed ze tien jaar lang onderzoek naar circulaire bedrijfsvoering en zette een master op op het gebied van integrale bedrijfsvoering. Een half jaar geleden maakte ze de overstap naar Logius, waar ze als coördinator duurzaamheid de opdracht heeft om IT te vergroenen.

Over de auteur

Conny Verleun-Brood

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media