terug naar overzicht

Presentatie 'Data Mesh 101'

Data Mesh, wat is het, wat gaat het betekenen en waarom is het belangrijk voor jou? Rik Meter neemt je mee in de achtergrond, de concepten en ideeen en praktische toepasbaarheid van Data Mesh.

19 mei 2023

Op 11 mei presenteerde Rik Meter tijdens een sessie voor KNVI AI, Data Science & Analytics met het onderwerp 'Data Mesh 101'. Het slidedeck en de opname van de sessie vind je hier terug (de presentatie start rond 9 minuten na start van de sessie door technische problemen).

Data en analytics staan op het punt te veranderen. Sinds het prille begin van analytics was centralisatie de gouden standaard voor datamanagement: de opname en transformatie van gegevens in een gecentraliseerd systeem. Een soort kluis die zorgvuldig wordt beheerd door een team van hoogopgeleide specialisten.

De laatste tijd begint deze manier van werken echter barsten te vertonen. Al jaren groeit de productie, de opslag en het verbruik van data exponentieel. In feite woekeren data nu in zo'n razend tempo dat onze gecentraliseerde teams van dataspecialisten het niet meer aankunnen. De tijd is rijp voor de democratisering van data.

Maar hoe kunnen we data democratiseren als we zo afhankelijk zijn van centrale teams van bekwame specialisten? Het antwoord is dat we de manier waarop we onze data ontwerpen, beheren en delen radicaal moeten heroverwegen en hervormen. En Data Mesh laat ons zien hoe.

Data Mesh is een nieuwe manier van denken over data. Het beschrijft een nieuwe gegevenstopologie waarbij bedrijfsdomeinen zoals Financiën, HR of Marketing hun data ontwerpen en beheren als een product. Het maakt een einde aan traditionele data-architecturen zoals Data Warehouses of Data Lakes, ten gunste van een self-service platform dat alle bedrijfsdomeinen de middelen biedt om hun eigen dataproducten te beheren.

Deze sessie vormt een inleiding tot Data Mesh (vandaar de Engelse term 101: spreek uit: one-o-one)1. Ben je geïnteresseerd in Data Mesh, overweeg je Data Mesh te implementeren of ben je gewoon nieuwsgierig, dan is deze sessie van Rik Meter iets voor jou! 

Rik Meter is als expert op het gebied van Data, Data Management, Analytics en Architectuur werkzaam bij Sogeti.

1 Bron: Wikipedia 101 betekenis

Over de auteur

Dennis van Gelder's afbeelding
Dennis van Gelder Lead Data & Analytics Consultant

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media