Terugkijken KNVI Super Tuesday 6 december 2022 "Ongecontroleerde AI? Doe maar nie!"

Caroline Knobbe

terug naar overzicht

Terugkijken KNVI Super Tuesday 6 december 2022 "Ongecontroleerde AI? Doe maar nie!"

Ethics by Design of hoe zorg je voor controle op verantwoordelijke techniek?

Tijdens deze Super Tuesday gaan we op zoek naar het organiseren van moraliteit in het werk van de informatieprofessional. Tegen welke dilemma’s kun je aanlopen in systemen en hun ontwikkeling & gebruik? Hoe kan je het beste nadenken over ethische aspecten, hoe kun je de controle organiseren en welke vragen horen daarbij?

2 maart 2023

Ethics by Design of hoe zorg je voor controle op verantwoordelijke techniek?

Tijdens deze Super Tuesday gaan we op zoek naar het organiseren van moraliteit in het werk van de informatieprofessional. Tegen welke dilemma’s kun je aanlopen in systemen en hun ontwikkeling & gebruik? Hoe kan je het beste nadenken over ethische aspecten, hoe kun je de controle organiseren en welke vragen horen daarbij?

Een paar leden van de IG Ethiek gaan jullie meenemen in de consequenties van IAMA. IAMA is de afkorting van  Impact Assessment voor Mensenrechten bij de inzet van Algoritmes, een model dat ontworpen is door de Universiteit Utrecht in opdracht van de Rijksoverheid.  Met dit model kan een afgewogen discussie gevoerd worden tussen de relevante partijen bij de afweging om wel of niet een algoritmische toepassing te gaan ontwikkelen. De Tweede Kamer wil het gebruik van dit model verplicht gaan stellen, om onzorgvuldigheid, ineffectiviteit of, erger nog, inbreuk op de mensenrechten uit te kunnen sluiten.

Mooie woorden, maar wat heb je echt aan zo'n model en hoe gebruik je het? De werkgroep 'Ethiek voor Informatieprofessionals' zet haar tanden in IAMA en neemt je mee in de zin en onzin van dit model. Is het pure theorie, helpt het in de IV-praktijk, hoe houd je het gedachtengoed erachter levend?

Geen makkelijk onderwerp en soms ook ongemakkelijk. Kom kijken en laat je verrassen door de diepgang en de consequenties van de algorithmes om ons heen.

Over de auteur

Caroline Knobbe

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media