Terugkijken KNVI Super Tuesday 1 november 2022 "Desinformatie & propaganda"

Caroline Knobbe

terug naar overzicht

Terugkijken KNVI Super Tuesday 1 november 2022 "Desinformatie & propaganda"

Samenvatting

Op dinsdag 1 november 2022 vond het KNVI Super Tuesday event "Desinformatie & Propaganda" plaats. Een succesvol webinar met sprekers Vincent Janssen en Jos van Helvoort. Gemist? Je kan 'm nu terugkijken!

1 november 2022

De Super Tuesday van de KNVI gaat écht door: De eerste dinsdag van november, 01-11-2022 van 16.00 tot 17.30 uur, online. Is dit bericht écht? En geen foute informatie die onbedoeld is verspreid? Of desinformatie die bewust is gemaakt om je foutief te informeren?

Anno 2022 is desinformatie en propaganda een actueel thema. In een steeds ingewikkelder maatschappelijke en politieke omgeving opperen opponenten voor diverse maatschappelijk thema’s dat de ander desinformatie deelt. De vraag is vervolgens of dat dan bewust is gedaan. Werkt de opsteller in opdracht van een machthebber, volgt de schrijver een heersend narratief zonder dat ter discussie te stellen? Of zit de publicist gevangen in een organisatie waarin systemische ontwikkelingen de ruimte voor zelfreflectie verhinderen? Of wordt er gewoon betaald voor de publicatie – vanuit zakelijk belang.

We kunnen in ieder geval vaststellen dat het geloof in MSM (Mainstream Media) tanende is. We kunnen objectief nieuws en goede ‘deepfakes’ nog maar nauwelijks herkennen. De gesprekken over vaccineren, het afschaffen van fysieke betaalmiddelen, de digitale ID en klimaatverandering zal iedereen herkennen. Inclusief de impact op het innemen van een standpunt in gesprekken met familie en vrienden. Alternatieve kanalen en onafhankelijke journalistiek krijgen dan ook veel aandacht. Artikelen van onderzoeksjournalisten van De Correspondent worden breed gedeeld. Follow The Money en Bits of Freedom komen steeds vaker in beeld met hun onthullingen. Blckbx TV, De Nieuwe Wereld en Café Weltschmerz zenden content uit die de reguliere mediakanalen niet halen – om welke reden dan ook.

Je kunt je hierdoor afvragen: kan de journalistiek het vertrouwen nog terugwinnen? Leiden we met alle mediawijsheid-lessen onze jeugd op om de journalistiek structureel te wantrouwen? Hoe ontstaat vertrouwen in informatiebronnen en hoe verhoudt waarheidsbeleving zich tot vertrouwen in een bron?

Vincent Janssen (journalist) en Jos van Helvoort (onderzoeker/lector mediawijsheid) kruisen de degens over deze vragen. Onder de bezielende moderatie van Sandra de Waart gaan ze het vraagstuk aan, wat hopelijk ook leidt tot inzichten over wat de informatieprofessionals van de KNVI kunnen bijdragen aan vertrouwen in informatie en informatiebronnen.

Zin in dit gesprek en een stukje old-school verdieping van dit onderwerp? Wij wel!

Van harte welkom op de online Super Tuesday van 1 november 2022! 

Over de auteur

Caroline Knobbe

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media