5 alarmerende feiten over digitaal erfgoed op fysieke dragers

terug naar overzicht

5 alarmerende feiten over digitaal erfgoed op fysieke dragers

Samenvatting

Bijna alle erfgoedinstellingen hebben ze: cd’s, dvd’s en floppy’s met daarop Nederlands erfgoed. Helaas dreigt dit materiaal bij zo’n 40% van de erfgoedinstellingen verloren te gaan. Dat blijkt uit een zojuist verschenen onderzoek van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Tenminste, als er nú geen actie wordt ondernomen,

2 juli 2020

SOD 

Lees hier het gehele onderzoek.

De 5 belangrijkste conclusies:

1. Bijna 80% van de deelnemende erfgoedinstellingen beschikt over fysieke dragers met daarop digitale informatie die nog niet duurzaam toegankelijk is gemaakt binnen een digitaal archief. Dit komt bij organisaties van iedere omvang en binnen ieder domein voor.

2. Bijna 40% heeft fysieke dragers die ze niet meer kunnen uitlezen. Dit heeft vooral te maken met het ontbreken van infrastructuur en beperkte financiële middelen en menskracht.

3. Ruim 80% heeft een inhaalslag te maken om te inventariseren wat er precies op de dragers staat. Dit heeft meestal te maken met achterstanden (men komt niet aan het inventariseren toe), maar ook met gebrek aan de juiste infrastructuur. Dit is ongeacht de sector of de omvang van de organisatie.

4. Bijna 90% heeft een inhaalslag te maken om dragers te registreren in een catalogus of registratiesysteem. Dit is vooral een probleem bij de kleinste erfgoedinstellingen (0-5 fte). 

5. 75% van de deelnemende erfgoedinstellingen heeft uniek materiaal op fysieke dragers opgeslagen. Het betreft materiaal dat nergens anders voorkomt dan op de fysieke drager. Dit speelt vooral bij de kleinste erfgoedinstellingen (0-5 fte).

Over de auteur

Eric Kokke's afbeelding
Eric Kokke Marketing & Communicatiemanager, GO opleidingen

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media