ICT-professionaliteit - ICT standards, for a digital society

terug naar overzicht

ICT-professionaliteit - ICT standards, for a digital society

.

23 april 2019

Digital Skills 

Vikas Ramsaroep (NEN) schrijft: Normen, handig voor iedereen!

Voor velen zijn normen onzichtbaar, maar we hebben er dagelijks mee te maken. Je doet boodschappen en betaalt met je pinpas die aan allerlei zichtbare en onzichtbare afspraken voldoet. Denk maar aan de afmeting, maar ook aan de veiligheid. Eenmaal thuis stop je de boodschappen in de koelkast om ze langer houdbaar te houden. Vervolgens open je documenten op een usb-stick en lees je deze op je laptop. Klinkt logisch, maar zo vanzelfsprekend gaat het niet allemaal. Aan deze producten en handelingen liggen allerlei normen ten grondslag.

Hier werken verschillende partijen aan zoals overheden, kennisinstellingen, brancheverenigingen en allerlei marktpartijen. Al deze partijen maken afspraken en dit proces noemen we normalisatie. Dit gebeurt op nationaal en internationaal niveau. 

Normalisatie is een krachtig instrument dat zorgt voor de noodzakelijke afstemming om zowel bedrijfs- als maatschappelijke doelstellingen te kunnen realiseren. Veel marktpartijen vinden willen daarom ook mee doen aan normalisatie. In Nederland kan dat via NEN. Zo brengen zij de partijen bij elkaar om gezamenlijk toepasbare afspraken te maken en faciliteert de implementatie hiervan. NEN biedt op deze manier een toegangspoort voor marktpartijen aan internationale besluitvorming die de exportkracht kan bevorderen, maar die ook innovatie kan stimuleren.

In de bijlage: ICT standards for a digital society, een overzicht van het normeringslandschap.

Over de auteur

Paul Willockx's afbeelding
Paul Willockx HR-ICT Matching Digital Competences - Enhancing ICT professionalism

Reacties

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden.

Volg ons op social media