Actueel - Nieuws

13 bibliotheektips voor Smart Humanity 2018 (voorheen KNVI jaarcongres)

Last van keuzestress voor het congres? Wij helpen je graag op weg met onze 13 favoriete bibliotheek tracks op Smart Humanity 2018. Nog niet aangemeld? Dat kan nog. Kijk op https://smarthumanity2018.knvi.nl/

3 december 2018

Het programma van Smart Humanity 2018 is overvol met interessante lezingen en workshops. Wat zijn leuke sessies als je werkt in een speciale wetenschappelijke bibliotheek, een hogeschool- of universiteitsbibliotheek? Hier onze favoriete tracks op het congres.

1. De jonge IP’ers uit het najaarsnummer van IP (9-10 uur)

Altijd leuk: een meet and greet met nieuwe/jonge collega's in het vak!

2. Het nieuwe zoeken voor informatieprofessionals (10.15-11 uur)

Suzan Verberne wil graag zoeksystemen verbeteren. Daarom zette ze een internationale enquête uit naar de wensen van professionals die informatie zoeken als kerntaak hebben. Wij zijn benieuwd naar de resultaten!

3. Keynote 'Data bestaan niet' (10-10.45 uur)

Voor een mooie verhandeling over ethiek en technologie, kom je naar Maxim Februari luisteren. Hij gaat o.a. in op de vraag is of we nieuwe ethische theorieën nodig hebben nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt.

4. Rondleiding EYE collecties (hele dag door)

In een rondleiding van een uur leer je hoe Eye zijn collecties beheert, restaureert, digitaliseert en openbaar maakt. Dè kans om een kjikje in de keuken van dit mooie instituut te nemen.

5. Clinic Patatje oorlog (13-14 uur)

Meer te weten komen over het thematisch en cross-sectoraal ontsluiten van erfgoedcollecties via o.a. nieuw gebruik van de thesaurus en linked open data? Benieuwd naar de relatie tussen mens en machine? Kom dan naar de clinic 'Patatje Oorlog' door het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Georganiseerd door O&O.

6. Hoe smart zijn de universiteitsbibliotheken? (14-14.45 uur)

Welke 'smart' technieken gebruiken universiteitsbibliotheken om een optimaal gebruik van de bibliotheekruimte en collecties te bewerkstelligen? Moesten we vorig jaar nog een buitenlandse spreker (Lars Binau van de Deense Technische Unversiteit) laten komen voor dit onderwerp, dit jaar vertellen collega’s van vijf Nederlandse universiteitsbibliotheken over hun eerste schreden op dit pad. Georganiseerd door O&O.

7. Smart collecties in de digital humanities (14.45-15.45 uur)

Nieuwsgierig naar wat de Digital Humanities betekenen voor het werk van bibliotheken? In deze sessie laten we dat zien. Twee digital librarians en een onderzoeker vertellen ieder in een korte presentatie over hoe zij nieuwe technieken inzetten, niet alleen om digital humanities onderzoekers te ondersteunen, maar om álle gebruikers van de bibliotheek slimmer te maken en collecties te verrijken. Georganiseerd door O&O.

8. Geluiden voor de Toekomst: de plek van Muziekweb in de 21e eeuw (15.30-16 uur)

Waarom is een muziekbibliotheek in deze tijd eigenlijk nog nodig? Ingmar Vroomen van de Centrale Discotheek Rotterdam vertelt over de meerwaarde van Muziekweb.

9. Victorine Lezing - A Librarian called AI; de gevolgen van artificial intelligence voor het beroep van de bibliothecaris (16-16.20)

Na de uitreiking van de Victorine's volgt een mooie lezing over hoe/of Artificial Intelligence (AI) ons kan helpen te vinden wat je wilt weten. Moet je zelf nog dingen onthouden of heeft een smart assistant straks alle antwoorden? 

10. Buurman, wat doet u nu? Speeddates tussen bibliothecarissen/informatie-specialisten en ICT- professionals in de zorg (10.15-10.45 & 16.15-16.45 uur)

In de medische bibliotheek houdt men zich bezig met wetenschappelijke informatie over biomedische onderwerpen, terwijl een afdeling verderop de informatiemanagers, functionele beheerders, etc. zorgen voor het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen met zijn eigen informatiestromen. Wat kunnen informatieprofessionals van verschillend pluimage voor elkaar betekenen in de zorginstellingen waarin ze werken? 

11. OBA NEXT, de bibliotheek van de 21e eeuw (20-20.40 uur)

Hoe ziet de toekomst van de prachtige Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) er uit? Directeur Martin Berendse vertelt. Wij zijn benieuwd!

12. Archivarissen op het witte doek (20-21 uur)

In EYE mogen films natuurlijk niet ontbreken. In deze sessie krijg je een indruk van de verbeelding van archivarissen en archieven in de filmgeschiedenis. Voor informatiespecialisten met een hart voor cinema!

13. Wordt de Wikidata identifier dè identifier? (21.15-21.45 uur)

Bij de presentatie van beschrijvingen van objecten kun je de geïdentificeerde namen van een link naar een thesaurus voorzien en van daaruit andere links aanbieden. Zou het niet veel efficiënter zijn om meteen de Wikidata link aan te bieden, dat de Wikidata identifier gebruikt wordt als dè identifier? Georganiseerd door O&O.

 

Klik in het programma op 'Smart GLAM' voor meer sessies op het gebied van bibliotheken en archieven (maar mis ook de andere programmalijnen niet!).

Over de auteur

Onderwijs en Onderzoek (Bibliotheken)

deel deze pagina via

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl. Comments