Actueel - Nieuws

Kwekersrecht uitgelegd bij de keuringsdienst Naktuinbouw op donderdag 18 april 2019

Een introductie in de wereld van het kwekersrecht bij de keuringsdienst Naktuinbouw, bezoek daarbij de kassen en het laboratorium.

14 maart 2019

Wil je meer weten over planten, zaden en het kwekersrecht? Kom naar het KNVI Juridische Informatie event aan de keuringsdienst Naktuinbouw en bezoek de kassen en het laboratorium op donderdag 18 april 2019.

- 1 kilo tomatenzaad is duurder dan 1 kilo goud: € 50.000 tot € 70.000!

Elk bedrijf, dat teeltmateriaal zoals zaden wil verkopen, is bij wet verplicht zich voor registratie aan te melden bij een keuringsdienst. Er zijn vier plantaardige keuringsdiensten in Nederland en Naktuinbouw is er voor het teeltmateriaal van bloemen, groenten en bomen.

Naktuinbouw (NTB)
NTB is dus de keuringsdienst voor de tuinbouw. Zij bewaakt en bevordert de kwaliteit van produkten, processen en ketens in de tuinbouw. Daarnaast is Naktuinbouw als enige organisatie bevoegd om alle plantenrassen te beoordelen op onderscheidbaarheid, homogeniteit en bestendigheid als onderdeel van een aanvraag voor registratie en erkenning door de Raad voor Plantenrassen. Deze Raad is dan ook gehuisvest op het terrein van Naktuinbouw. Per jaar worden zo'n 2.000 nieuwe rassen geregistreerd. Naktuinbouw is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) en valt onder het toezicht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Programma donderdag 18 april
Het programma is als volgt:

14.00-14.30
Ontvangst

14.30-15.00
Presentatie door mr. C.J.A. Groenewoud, secretaris van de Raad voor Plantenrassen, over Kwekersrecht en Kwekersrechtverlening

15.00-15.30
Presentatie door mr. R.G.J. Broenink, secretaris bestuur Naktuinbouw, over de juridische aspecten van Naktuinbouw als Zelfstandig Bestuursorgaan

15.30-16.30
Bezoek aan het laboratorium en kassencomplex van Naktuinbouw

16.30 
Receptie

Locatie
Sotaweg 22, Roelofarendsveen

Openbaar vervoer
Vanaf Station Leiden Centraal:
Bus 365 richting Schiphol. Uitstaphalte: Roelofarendsveen Stationsstraat

Aanmelden
Aanmelden graag via Mijn KNVI of meld je aan bij onze secretaris Emmy van Hal via hal@vandoorne.com

KNVI Interessegroep Juridische Informatie (JI)
Het event wordt georganiseerd door de interessegroep Juridische Informatie van de beroepsorganisatie KNVI. Deze interessegroep richt zich op informatiemanagement en IT ontwikkelingen in het juridisch domein. De groep Juridische Informatie vertegenwoordigt het hele spectrum van de rechterlijke macht, advocatenkantoren, tot de overheid en universiteiten.

Foto © Naktuinbouw

Over de auteur

Juridische Informatie

deel deze pagina via

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl. Comments