Actueel - Nieuws

Sfeerimpressie Smart Humanity 2022

We kijken terug op een rijke dag van dé community van informatieprofessionals in Nederland. Een sfeerimpressie van het Smart Humanity event op woensdag 23 november in de OBA Oosterdok in Amsterdam.

24 november 2022

Paul Baak en Wouter Bronsgeest, duo-voorzitters KNVI, trapten het Smart Humanity event op woensdag 23 november af. Het event vond plaats in de OBA Oosterdok in Amsterdam.

Met de keynote van Bellingcat werden alle aanwezigen bijgepraat op een onderwerp dat alle informatieprofessionals aanspreekt: hoe in het onderzoek naar de vliegramp met de MH17 alleen gebruik werd gemaakt van open source intelligence (OSINT). Zowel de technici achter de schermen als de collega's die anderen helpen om toegang te geven tot informatie. 

Annique Mossou van Bellingcat vertelde het publiek meer over de methoden van Bellingcat. Omdat er zo ontzettend veel informatie te vinden is op het internet, en omdat het mogelijk is om al die informatie te delen, ontstaat daarmee het grootste intelligence-netwerk ooit. Of je nu wilt of niet: het is er - dus is het de kunst om dat te omarmen. Transparantie, inzicht en vooral ook het onderzoeken van evenementen waarover overheden niet al te veel willen vrijgeven: met deze methode krijgt 'factchecking'  een nieuwe dimensie.

Voer voor alle aanwezigen, die daarna ook in gesprek waren in breakout-sessies over hun Interesse Groep over het vakgebied. Wat is actueel, wat is top-of-mind, en vooral, hoe maken we al deze thema's bespreekbaar. Martijn Aslander voerde het gesprek over Persoonlijk Kennis Management: Hoe zorg je er voor dat ja als professional, als kenniswerken, slim en snel bij je informatie (en dus je kennis) komt?  De ronde tafels over de strategie van het Rijk en de competenties van professionals én het gesprek over de instrumenten die een informatieprofessional kan gebruiken gaven 'food for thought'. En de Interesse Groep Ethiek voor de Informatieprofessional stelde het ethische dilemma centraal. Technologieën zijn waardevrij. De wijze waarop mensen die inzetten niet. Dat is het gesprek over Smart Humanity... Hoe ga jij daar mee om?

      
 


Foto 1: Sessie Persoonlijk Kennis Management         
Foto 2: Sessie  Fair data: samen bouwen aan een goede infrastructuur
Foto 3: De ethische IV-professional op Smart Humanity 
Foto 4: Sessie De tweestrijd bij digitalisering


We kijken terug op een rijke dag van dé community van informatieprofessionals in Nederland!

Over de auteur

KNVI

deel deze pagina via

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl. Comments