Actueel - Nieuws

Bouwmeesterschap (UITGESTELD)

SIG Architectuur organiseerd samen met het GIA op 21 November een avond over Bouwmeesterschap.

21 oktober 2019

Na aanleiding van agendadruk en het aantal aanmeldingen is besloten om de problematiek iets anders aan te vliegen en deze avond te verplaatsen.

We gaan eerst een Ronde Tafel organiseren rond dit onderwerp waarbij we organisaties uitnodigen die met dezelfde problematiek bezig zijn of al wat stappen verder zijn. Neem contact op met Bert Kroek (IG Architectuur) als je deel wilt nemen aan deze Ronde Tafel. 

De conclusies willen we daarna delen met de vakgroepen. 

Weg met de bouwmeester, lang leve het Bouwmeesterschap!

Met deze prikkelende stelling willen de verantwoordelijken voor het dossier Bouwmeesterschap bij het UWV, Paul Balvers en Nic van Spronsen, ons mee nemen in de uitdaging die het UWV zich heeft gesteld. We willen ideeën en suggesties verzamelen waarmee het UWV kan toetsen in hoeverre hun ideeën ook door andere organisaties worden herkend. Dezelfde discussie wordt bij meerdere organisaties gevoerd. Vandaar dit initiatief.

Context UWV IV-transitie

16 april Computable: Minister Koolmees schrijft aan de tweede kamer: Het UWV stelt de invoering van het plan om de verschillende bedrijfsonderdelen meer ict-verantwoordelijkheid te geven, tijdelijk uit. Omdat deze IV-transitie al jaren inzet van gebakkelei is, hebben de raad van bestuur en de ondernemingsraad nu naar elkaar toe uitgesproken om met elkaar hierover in gesprek te gaan alvorens de knoop door te hakken.

Dit is een van de voorbeelden waar het UWV in het nieuws is als het gaat om problemen met automatiseringsprojecten. Het UWV heeft IV-transitie gedefinieerd als het programma om verbeteringen door te voeren. Een van de onderdelen van dit programma om te komen tot een betere uitvoering van ICT projecten is het concept Bouwmeesterschap:

Het bouwmeesterschap heeft als doel om tijdens het ontwikkelen van software de samenhang, richtlijnen en architectuur te controleren, ondersteunen en borgen. Dit met als doel om de kwaliteit van de software te verbeteren.

Er worden 4 werkstromen onderkent:

1. Softwarearchitectuur en broncode - Voorzien in best practices voor softwarearchitectuur

2. Ontwikkelomgeving - Een integrale en gestandaardiseerde ontwikkelomgeving ontwikkelen (per veelgebruikte programmeertaal/toepassing)

3. Mensen en kennis - Veranderkundige begeleiding van de verschillende verbeterinitiatieven

4. Kwaliteitsborging en kwaliteitscontrole - Voorzien in standaarden en richtlijnen voor softwareontwikkeling. Voorzien in toetsingsmechanismen op softwarekwaliteit

Oftewel, er wordt wel iets verwacht van de architectuur functie in de organisatie. Dit is Work-In-Progress, maar het is wel een goed moment om de ideeën eens aan te houden tegen de architectuur gemeenschap.

InteresseGroep Architectuur organiseert deze avond samen met het GIA.

Over de auteur

Architectuur

deel deze pagina via

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl. Comments