Actueel - Nieuws

Seminar: Process mining | hoe implementeer je dat nou?

Tijdens de bijeenkomst ‘Process mining | hoe implementeer je dat nou?’, op donderdag 6 september jl., hebben 85 enthousiaste deelnemers zich laten bijpraten over process mining.

18 september 2018

Process mining heeft zich inmiddels bewezen als waardevolle methode om het (her)ontwerpen, controleren en ondersteunen van operationele bedrijfsprocessen te verbeteren. Maar hoe zorg je er nou voor dat een succesvol gebleken process mining experiment niet bij een eenmalige exercitie blijft? Deze vraag stond tijdens de bijeenkomst centraal.

wim

Wim Kouwenhoven, Manager traject Financiën Op Orde van de gemeente Amsterdam, trad als eerste spreker op. Wim vertelde hoe hij een gemeentebreed process mining-initiatief is gestart en welke visie ten grondslag ligt aan de verdere implementatie van deze discipline binnen de gemeente. Zijn succesformule voor een goede inbedding van process mining binnen de organisatie volgt 5 stappen, te weten: (1) Maak bewust, (2) leer, (3) Plan, (4) Acteer en (5) Acteer opnieuw. Dit vergt balanceren tussen proces, systeem en mens. Wanneer je die balans te pakken hebt, dan helpt process mining om emoties te reduceren, van elkaar te leren en samen resultaten te boeken. Dankzij de inzet van process mining heeft de gemeente Amsterdam in eerste instantie haar financiële proces ‘Van bestellen tot betalen’ weten te verbeteren, waardoor deze betrouwbaarder en meer voorspelbaar is geworden. Mede hierdoor rolt de gemeente momenteel process mining verder uit binnen de gehele organisatie.

Download hier de slides van Wim.

kahoot

Na een heerlijk buffet diner verzorgde Meindert Keuning, Partner It Audit en Advies bij WVDB Adviseurs Accountants, de ‘Process Mining Quiz’. Na zestien vragen over en rondom process mining, was gemeente Lelystad de gelukkig winnaar van een pilot process mining, aangeboden door WVDB Adviseurs Accountants.

dela.jpg

Net als gemeente Amsterdam rolt ook coöperatie DELA process mining, als discipline, breder uit over de organisatie. Maarten van Helden, Manager Klantprocessen, lichtte toe hoe hij verschillende organisatieonderdelen binnen het verzekeringsdomein van de uitvaartverzekeraar heeft meegenomen in deze ontwikkeling en welke uitdagingen en kansen hij hier tegen kwam. Naar aanleiding van een specifieke casus kwam duidelijk naar voren dat een process mining analyse pas écht compleet is na input van de medewerkers in het proces. Hun verklaringen voor opvallende zaken en toelichting op de context zijn essentieel voorafgaand aan procesverbeteringen. Maarten merkte hierbij nog op dat process mining €0,- oplevert. Het is een fantastische methode om snel, objectief een volledige analyse van een proces te verkrijgen, maar daarna volgt nog het verbeteren zelf. Het is uiteindelijk de geteste maatregel die dient te resulteren in een hogere NPS-score of kostenbesparing. Process mining zorgt er binnen DELA in ieder geval voor dat er niet meer naar ‘foplossingen’ gegrepen wordt.

Download hier de slides van Maarten.

 

Eenhoorn

Tenslotte werd door Wesley Wiertz, Register IT auditor WVDB Adviseurs Accountants en Sifters Process Performance, ingegaan op deze ‘foplossingen’. Want, zo stelde hij, zonder tijdige, relevante en accurate data zijn voorgestelde verbetermaatregelen mogelijk onnodig of inefficiënt, en zijn conclusies ten aanzien van de interne beheersing of audit mogelijk onjuist. Hij ging hierbij in op het belang van het opschonen, verrijken en combineren van datasets én op het valideren van deze datasets en resultaten. De juiste competenties zijn hiertoe natuurlijk van groot belang en worden vaak toegeschreven aan de data scientist; een eenhoorn naar zijn mening. Het kenmerkende van een eenhoorn is dat deze niet bestaat. Daarom is de samenwerking tussen bijvoorbeeld een BI-medewerker, een inhoudelijke procesexpert en een lean-consultant binnen een organisatie essentieel bij de datavoorbereiding, aldus Wesley.

Download hier de slides van Wesley.

Tijdens de afsluitende borrel werd er nog flink nagepraat. We willen graag Roel Blankers en Anne Rozinat van de KNVI en Meindert Keuning en Nancy Drummen van WVDB Accountants Adviseurs bedanken voor de organisatie en faciliteiten.

Over de auteur

Process Mining

deel deze pagina via

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl. Comments