Februari 2024

Bekijk de webversie

 

Digisterker-Nieuwsbrief

Afbeelding
Welkom bij de eerste Digisterker-Nieuwsbrief van 2024! Met nieuws over onze Digisterkerdag op 18 april en ruim aandacht voor het nieuwe én vernieuwde lesmateriaal bij de cursus 'Digisterker - Werken met de e-overheid'. Ook komt Marith Clignet aan het woord. Zij is adviseur Jongereneducatie bij Stichting Digisterker en beantwoordt de drie meestgestelde vragen van bibliotheekmedewerkers die de gastles Doe je digiding! willen gaan geven. Tevens bevat de nieuwsbrief drie artikelen over ander nieuw lesmateriaal: een praatplaat over online aangifte doen bij de politie, een digisnapje over chatten met de politie en de nieuwe DigiVitaler-les MantelzorgNL. Uiteraard ontbreken de vaste rubrieken ‘Twee veelgestelde vragen uitgelicht’ en 'Digisterker door de ogen van anderen' ook deze keer niet. Sterker nog, vanaf nu verrijken we de nieuwsbrief met nog een vaste rubriek: test uw kennis en doe de quiz!

We wensen u veel leesplezier toe!

Stichting Digisterker
Digisterkerdag 2024 – 18 april

Wat fantastisch! Anderhalve week ná de mailing over dat u zich kon vooraanmelden voor onze Digisterkerdag, zijn we al aan een wachtlijst begonnen! Er is veel belangstelling voor deze dag en daar zijn we heel blij mee. Misschien komt dit enthousiasme wel door het aansprekende thema van de dag, ‘Online begint offline – mensen helpen mensen’. Waarbij deze dag een mooie kans is om met elkaar inspiratie op te doen.

Lees verder
Docenten let op! Nieuw en vernieuwd lesmateriaal voor de cursus ‘Digisterker – Werken met de e-overheid’

Belangrijk nieuws voor de Digisterker-docenten die de cursus ‘Digisterker - Werken met de e-overheid’ geven. Met de start van het nieuwe jaar is er nieuw lesmateriaal beschikbaar en is bestaand lesmateriaal vernieuwd. Verschillende onderdelen in het werkboek zijn uitgebreid en aangepast. Zo zijn er nieuwe hoofdstukken over veilig werken met DigiD toegevoegd en hebben de stappenplannen in de werkboekhoofdstukken een nieuwe vormgeving. Ook de PowerPoint-presentaties die bij de hoofdstukken horen zijn vernieuwd, met als belangrijkste toevoeging de online Digisterker Docenten Demo’s.

Lees verder
De drie meestgestelde vragen over de gastles Doe je digiding!

Bent u bibliotheekmedewerker en wilt u een gastles Doe je digiding! geven aan leerlingen in het praktijkonderwijs, vmbo of mbo? Dan vraagt u zich misschien af hoe u dit aanpakt en waar u op moet letten. Om u op weg te helpen beantwoordt Marith Clignet de drie meestgestelde vragen van gastlesdocenten. Marith is adviseur Jongereneducatie bij Stichting Digisterker en verzorgt de training ‘Gastdocent Doe je digiding!’

Lees verder
Nieuw! Praatplaat aangifte doen bij de politie
Onlangs is er een nieuwe praatplaat bijgekomen, de tiende alweer! De nieuwe praatplaat gaat over het via internet aangifte of melding doen bij de politie. Een praatplaat is een dubbelzijdig geprinte A4 met daarop in beeld en tekst wat je moet doen als je via internet iets wilt regelen bij de overheid, zoals belastingaangifte doen, een verhuizing doorgeven of huurtoeslag aanvragen. Digisterker-docenten en IDO-medewerkers kunnen de praatplaten gebruiken bij een één-op-één-uitleg aan cursisten of IDO-bezoekers.
Lees verder
Een nieuw Digisnapje: ‘Hoe kan ik chatten met de politie?‘

De Digisnapjes van Stichting Digisterker zijn korte lessen waarin je in nog geen 5 minuten iets leert, iets doet en op weg geholpen wordt. Ze zijn voor iedereen toegankelijk en je bekijkt ze op je telefoon of tablet. Er verschijnen met regelmaat nieuwe Digisnapjes. De nieuwste aanwinst gaat over hoe je kunt chatten met de politie via politie.nl. U kunt bezoekers van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) op het Digisnapje wijzen.

Lees verder
Nieuw: les over MantelzorgNL op digivitaler.nl

Op de website digivitaler.nl staat het lesmateriaal dat docenten nodig hebben om lessen over digitale zorg te kunnen geven. Er zijn ‘gewone’ DigiVitaler-lessen waarbij de cursisten zelf in demo-omgevingen of op websites kunnen oefenen aan de hand van opdrachten. En er zijn aanvullende lessen, waarbij cursisten worden geïnformeerd over nieuwe digitale zorgtoepassingen. Onlangs is er weer een aanvullende les toegevoegd aan het aanbod op digivitaler.nl: een les over MantelzorgNL.

Lees verder
Doe de quiz!

Bij de lesprogramma’s ‘Digisterker – Werken met de e-overheid’ en ‘DigiVitaler – digitale zorg dichtbij’ horen quizzen. Zoals de quiz die hoort bij de DigiVitaler-les ‘Patiëntenportaal ziekenhuis’. Test uw kennis en doe de quiz!

Doe de quiz!
Twee veelgestelde vragen uitgelicht
Zowel de website digisterkercursus.nl als de website digivitaler.nl bevatten het menu-onderdeel ‘Veelgestelde vragen’, zowel voor docenten als voor cursuscoördinatoren. In elke nieuwsbrief lichten we er twee vragen uit: eentje over het lesprogramma ‘Digisterker - Werken met de e-overheid’ en eentje over het lesprogramma ‘DigiVitaler – digitale zorg dichterbij’.
Lees verder
Andere organisaties besteden ook aandacht aan de lesprogramma’s van Stichting Digisterker.
Een selectie van de afgelopen maanden...
Lees verder